Консультація для батьків "Як розповісти дитині про свою роботу і про людей різних професій"

 

 


 


         Дітям досить розповісти наступне - Назва професії і відповідний вид діяльності - без подробиць, тільки у загальних рисах, про те, що на світі є багато різних професій. Професії батьків, і яку користь вони приносять своєю працею людям. Уточнити, які професії знає дитина. Особливості характеру представників різних професій : сміливі пожежники, творчі дизайнери, відповідальні лікарі.

       - Інструменти і предмети, з якими працюють фахівці. Дуже важливо під час цих оповідань дотримуватися досить нейтральної позиції - не "рекламувати" спеціальність, яка подобається, і не принижувати представників професії, до якої ви ставитеся зневажливо. Дитина повинна отримувати тільки загальну інформацію і сам для себе вирішувати, які професії йому цікаві, а які - не дуже.

        Рекомендації по ознайомленню з професіями по дорозі в дитячий сад або на прогулянці.

         Звичайно, ця тема неодноразово обговорюватиметься в дитячому саду, але повторити пройдене ніколи не завадить. Методика бесіди на прогулянці дуже проста: звертайте увагу на усіх людей, зайнятих справою, і називайте дитині їх професії. Побачили двірника у дворі - розкажіть про цю важку і важливу професію, проходимо повз будівництва - дізнаємося про професію будівельника. Зашли по дорозі в магазин. Запитайте: хто тут працює? Повернувшись додому, ще раз згадаєте, людей яких професій ви зустріли сьогодні. Закріпити матеріал можна, попросивши дитину намалювати, наприклад, будівельника в жовтій касці або двірника, що прибирає листя.

      Гра "Назви професії" - ця зрозуміла і цікава гра порадує не лише дітей, але і дорослих.

     Правила дуже нескладні і грати можна упродовж усього дня.

     Наприклад, сім'я зібралася за сніданком. Давайте подивимося, що у нас на столі. Бутерброди, чай, омлет. Відмінний привід поговорити про сільськогосподарські професії. Звідки беруться яйця, сметана, хліб? Хто працює на птахофабриці, в полі, на фермі? Люди яких професій виростили і зібрали урожай, змололи борошно, випекли хліб і, нарешті, доставили в магазин, де його купив папа? Так само можна простежити створення будь-якої речі у будинку, включаючи, наприклад, книжку улюблених дитячих віршів і оповідань. Довелося потрудитися величезній команді людей, починаючи від автора, видавця, працівників друкарні і закінчуючи продавцем книжкового магазину, щоб книга потрапила в руки читача. Ця гра також призначена дітям до 6 років.

         Незалежно від того, який спосіб розповісти про дорослі професії вважали за краще батьки, є деякий план(схема), що за чим слід робити:

1. Чітко назвати повне найменування професії і зробити маленький нарис про те, що саме робить той або інший працівник.

2. Далі описати місце його праці. Наприклад, для лікаря і медсестри - це лікарня або поліклініка, а для кухаря - кухня, їдальня дитячого садка або ресторан та інше.

3. У тих випадках, коли при роботі слід носити форму, можна познайомити дитину з окремими видами і розповісти, чим один костюм відрізняється від іншого. У що одягнений міліціонер, а в що пожежник, машиніст потягу і інш.

4. Відповісти на питання малюка про використовуване в процесі роботи устаткування або інструмент. Міліціонерові потрібний жезл, кравчисі - ножиці, швацька крейда і лінійка, астрономові - телескоп.

5. Описати, а по можливості показати наочно або програти дії робітників : кухар - варить, журналіст - бере інтерв'ю, клоун - розважає публіку.

6. Охарактеризувати отримувані у кінці роботи результати: приготовані обід, вилікуваний зуб або надоєне молоко.

7. У кінці бесіди варто поговорити про значущість, корисність і необхідність праці однієї людини для інших.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Консультація

  "Моя сім'я, моя родина"