Консультація «Небезпека для дітей взимку»

Як зберегти здоров’я дитини взимку? Мабуть, це найактуальніше питання батьків у холодну пору року. Кілька днів дитина ходить у садочок чи школу – і два тижні хворіє, випадковий протяг викликає застуду, а спільний похід за покупками або відвідування дитячого свята стає причиною чергового грипу-ангіни-застуди…

Зміцнити здоров’я дитини взимку і підвищити опір організму до вірусів та інфекцій, поліпшити настрій, рухову активність і проводити більше часу на свіжому повітрі допоможуть такі прості заходи.
* Прогулянки на свіжому повітрі. Навіть якщо дитина часто хворіє, це не привід дні, тижні й місяці просиджувати вдома. Чисте, прохолодне повітря підвищує захисні сили організму, активізує нервову систему дитини, бадьорить і підвищує життєвий тонус. Вибираючи місце прогулянки, віддавайте перевагу малолюдним місцям, уникайте контакту з потенційними «джерелами» інфекції.
* Одяг і взуття. Збираючись на прогулянку, підбирайте курточки та чобітки відповідно до погоди, фізичної активності та віку дитини. Нехай це буде легкий, але теплий одяг, взуття, що не промокає. Тільки не перегрівайте!
* Провітрювання та зволоження повітря в приміщенні. У теплій не провітреній кімнаті віруси і бактерії довше зберігають життєздатність. А пересушене опалювальними системами повітря призводить до пересихання слизових оболонок і знижує опір організму.
* Чистота і гігієна. Проста звичка регулярно мити руки значно знижує ризик підхопити якусь недугу.
* Здорове харчування. Взимку організм потребує додаткових джерел енергії – ситної і поживної їжі. Крім того, необхідно регулярно заповнювати потребу в вітамінах. Варто включити в раціон дитини такі продукти, як мед, фрукти і сухофрукти, горіхи, каші, кисломолочні продукти. Пити більше води, соків, компотів.
Нехай зима дарує вашій дитині радість від Новорічних і Різдвяних свят, веселощі від катання на санках і ковзанах, від ігор в сніжки всією сім’єю!

Правила безпечної прогулянки

* Якщо ви разом на вулиці, простежте за тим, щоб малюк не бігав і не штовхав інших дітей, поясніть йому, що можна послизнутися, впасти, травмуватися, завдати шкоди іншим.
* Поясніть, що під час гри в сніжки не можна їх кидати в голову.
* Не дозволяйте дітям будувати снігові тунелі, які можуть обвалитися, та стрибати у високі кучугури, адже під снігом можуть бути розбиті пляшки, каміння, сміття.
Безпека під час катання на санках
* Перед тим, як дитина сяде на санки, перевірте, чи цілі вони, не пошкоджені. Якщо санки оснащені ременями безпеки, то обов’язково пристебніть дитину.
* Не дозволяйте малюку стрибати з трамплінів, бо це може призвести до травм.
* Обов’язково доглядайте за дитиною, коли вона катається на санках. Якщо, катаючи дитину, необхідно перейти дорогу, візьміть її за руку, перейдіть дорогу, а потім посадіть “пасажира” знову на зимовий “транспорт”. Не катайтеся з дитиною разом на одних санках.

Безпечне катання на гірках

* Розкажіть дитині, що на гірці потрібно поводитися акуратно і дисципліновано, дотримуватися черги під час спускання, не штовхатися.
* Переконайтеся в безпеці гірки самі, перед катанням уважно вивчіть місцевість. Прослідкуйте за тим, щоб гірку не перекривали дерева, кущі, ліхтарі або паркани.
* Почніть катання дитини з маленьких пологих гірок.
* Забороніть їй кататися з гірки стоячи.
* Не дозволяйте дитині з’їжджати з гірок, які розташовані поруч з дорогою, водоймою.
* Навчіть малюка правильно падати: під час падіння потрібно намагатися перевернутися на бік, зігнувши і підібгавши коліна.
Правила безпечної поведінки під час ожеледі
* Підберіть дитині зручне, неслизьке взуття з підошвою на мікропористій основі.
* Поясніть, що необхідно дивитися під ноги, обходити замерзлі калюжі, схили, сходи. Рухатись потрібно обережно, наступаючи на всю підошву.
* Не дозволяйте дитині поспішати і бігти через проїжджу частину, поясніть, що машина на слизькій дорозі не зможе швидко зупинитися.
* Поясніть дитині: не можна ходити біля будівель і дерев, бо можна потрапити під падаючу бурульку, забитися об замерзлу гілку.
* Попередьте: якщо посковзнешься, необхідно присісти, щоб знизити висоту падіння і пом’якшити удар об землю, згрупуватися і впасти на бік.
Правила безпечної поведінки на льоду
* Розкажіть сину чи доньці, що виходити на лід дуже ризиковано, поінформуйте про небезпеку ігор на льоду.
* Попередьте, що не можна підходити до водойм і перевіряти міцність льоду ударом ноги.
* Не грайтеся з дитиною на льоду, подаючи поганий приклад, адже діти копіюють поведінку батьків.
Шановні батьки, пам’ятайте: вчити дитину кататися на ковзанах потрібно тільки на обладнаних льодових майданчиках.


http://zorya.poltava.ua/nebezpeka-dlja-ditej-vzimku/




Комментариев нет:

Отправить комментарий

Консультація

  "Моя сім'я, моя родина"