Розвиток мовлення «Скоро в школу»

 

Мета: закріплення і узагальнення отриманих дітьми знань і умінь; систематизувати і закріпити уявлення дітей про школу, навчання, розширення уявлень в школі, її необхідності та суспільної значимості; збагатити словниковий запас і розширити кругозір по темі «Школа»; розвивати зв'язне мовлення, зорове і слухове сприйняття, увагу, дрібну моторику; виховувати у дітей бажання вчитися в школі; формування навичок співпраці, взаєморозуміння, самостійності, активності, доброзичливості.


Хід заняття

1. Привітання. Сюрпризний момент.

Дітки, час летить дуже швидко. Здається ще зовсім нещодавно вас привели мами до ясельної групи нашого садочка крихітними малюками. Потім ще трохи підросли і стали ходити до якої групи? (спочатку до молодшої, а потім вас перевели до нас у середню групу. А зараз ви яка група? (старша). Але мине ще три місяці і ви підете до школи.

- Сьогодні мені прийшов лист від Маші з мультфільму «Маша і Ведмідь». Ви дивилися його, як Маша хотіла йти у школу з серії «Перший раз у перший клас»

Дивіться, ось воно, на конверті написано, що прийшов лист з казкового лісу для дітей старшої групи, тобто для вас! Прочитаємо лист? (Педагог відкриває конверт, дістає лист, читає його)


Привіт, діти! Я збираюся в школу і знаю все-все про неї. І хочу з вами поділитися: в школі діти НЕ сплять, є великі канікули. У школу потрібно приходить вранці, і обов'язково принести пакет іграшок. А ви що знаєте про школу?

 

2. Чи так це? Давайте пограємо у гру «Так чи ні?»

-         У школі вчаться учні

-         Вчить їх вихователь

-         Вчитель вчить дітей у групі

-         Діти носять свої речі у школу у пакетах

-         Діти виконують домашнє завдання

-         У школу діти приходять гратися

-         У школі діти можуть поснідати, пообідати

-         У школі діти можуть погратися

-         У школу діти ходять одягнуті у чому хто хоче

-         Діти вчаться читати по Букварю або Азбуці

      Діти вчаться на занятті


3. Дидактична гра «Підбери слово»

Я буду називати слова, що характеризують дитячий сад. А ви повинні підібрати схожі слова, що характеризують школу. Наприклад: вихователь - вчитель, іграшки - підручники, дитячий сад - школа, стіл - парта, дошкільник - школяр, група - клас, прогулянка – зміна.

4. Дидактична гра «Додай слово»

Шкільна - ... (форма, парта),  домашнє - ... (завдання), цікавий - ... (урок), розумний - ... (учень), перший - ... (урок, дзвінок, день), великий - ... (ранець, портфель, рюкзак, клас)

5. Мовленнєва вправа «Побудуй речення». Що ви бачите на малюнку?

6. Дидактична гра «Що не так?»

7. Підсумок 

 

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Консультація

  "Моя сім'я, моя родина"